Doi Vagabonzi

Toate povestile frumoase s-au intamplat candva si nu mai au sansa de a se repeta. In acest prezent nu se mai intampla nimic.

Gorki spune in povestea Batranei Izerghil (1894) “Vezi cate s-au intamplat odinioara? In zilele noastre insa nu mai intalnesti nimic, nici fapte, nici oameni, nici povesti ca cele din trecut …Oare de ce ? …Ia spune-mi ! Asa-i ca nu poti sa-mi spui ?!… Ce stii tu ? Ce stiti voi tinerii ? Ehei ! Priveste cu luare-aminte in trecut…si acolo veti gasi raspuns la toate….Da voi nu vreti sa va uitati in urma, si, de aceea, nu stiti sa traiti…Parca eu nu vad cum e viata de astazi ? Ah, vad prea bine, cu toata ca mi-a slabit vederea ! Vad ca oamenii nu mai traiesc, ci doar incearca sa traiasca, istovindu-si in zadar toata vlaga din ei…Si dupa ce s-au pradat chiar pe ei, pierzandu-si vremea in zadar, incep sa se planga de soarta. Ce amestec are in ea toate astea ? Fiecare isi croieste singur soarta lui ! In ziua de azi vad tot felul de oameni, dar oameni puternici nu mai vad ! Unde s-au ascuns oare ? … Si oameni frumosi intalnesti tot mai rar. “

Cred ca azi ne uitam mai des in urma. Atat de des incat uneori ar fi cel mai simplu sa mergem cu fundul inainte. Dar raspunsurile nu vin din trecut si nu apar in vis. Lumea te forteaza sa-i intorci fata, sa deschizi ochii, dar daca timpul e ingaduitor cu tine si te rabda multi ani o sa te orbeasca batranetea si in cele din urma o sa-ti inchida ochii la loc. Poate orbirea este un atu. Daca stii deja, ce sens mai are sa vezi.

Si din nou, daca timpul are rabdare cu tine decizile se vor lua singure si viata te va trai pana cand nu mai e nici o decizie de luat. E mai simplu sa nu-ti croiesti singur soarta. Si da, oameni frumosi intalnesti tot mai rar.

2 Responses

  1. dorind Says:

    multa lume si-a croit traiectoria in viata mergand cu fundul inainte…Gorki este,aici,de-a dreptul sublim.

  2. alexandra Says:

    multumesc.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.