Devil’s Playground (To be or not to be Amish)

Traim in tarcul de joaca al Diavolului, iar din cand in cand sunt lasate sa intre in acest tarc niste personaje ciudate care se opun progresului si continua sa traiasca o viata de secol 19, simpla si guvernata de frica ancestrala de iad. Viata e mai simpla cand renunti la scoala dupa opt clase pentru ca educatia duce la vanitate. La fel si hainele care trebuie sa tina pasul cu moda, muzica sau masinile. Atunci e mai bine sa se foloseasca un cal si o caruta si hainele croite de mama. Barbatii casatoriti sa isi lase barba ca sa ii recunosti asa, iar femeile casatorite sa poarte cati copii or putea. Timpul sta pe loc astfel incat mintea sa cugete nestingherita la ale sufletului.

La varsta de 16 ani are loc a doua nastere pentru majoritatea persoanelor, apogeul vietii, dar pentru un Amish acest moment este totodata o calatorie in timp spre un prezent plin de supermarketuri, masini, droguri si sex cu necunoscuti. Se adapteaza repede la noile conditii si unii au curajul sa se smulga din grup. Altii cedeaza sub presiunea grupului si se alatura bisericii lasandu-se botezati. Au o viata intreaga la dispozitie sa se consoleze dupa multe renuntari si sa-si rumege nostalgiile a catorva ani de trai autentic.

Part 2, Part 3 etc.

2 Responses

  1. Yuki Says:

    abia aseara am reusit sa vedem filmuletele, foarte foarte interesante; habar n-aveam de multe din chestiile de acolo, mai ales de perioada asta de libertate dupa 16 ani si de faptul ca aleg singuri sa se intoarca in comunitate.

  2. alexandra Says:

    da, ‘rumspring’ raspunde clar la intrebarea why are amish people smoking.
    :P
    mi-a placut enorm.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.