Barbatul-cutie de Kobo Abe

man_in_a_box_by_petit_pot_de_yaourt.jpg

O carte despre un barbat care devine un barbat cutie in lupta cu un fals barbat cutie, care e un fals doctor. Psihedelic de tot.
Un barbat cutie vrea sa vada totul, dar sa nu fie vazut si cel mai mult apreciaza picioarele oamenilor pentru ca pe acestea le poate observa cel mai bine. Oamenii sunt ignoranti si il confunda cu un boschetar, dar de cele mai multe ori se tem de el si nu vor sa il vada. In aceste circumstante barbatul cutie si-a atins scopul. Poate sa treaca neobservat, sa locuiasca linistit in cutia lui si sa scrie la lumina unei lanterne reciclate.

Presupun ca personajul are personalitate multipla si isi scrie propria poveste din mai multe puncte de vedere: cel impuscat, cel care impusca, doctorul si falsul doctor. Nu exista decat un barbat cutie in aceasta carte. Si exista o singura femeie care il poate salva din cutia sa, dar din pacate ea este doar o iluzie. Barbatul cutie devine omul cutie si nu exista cale de intoarcere odata ce ai luat o asemenea decizie.

Ma gandeam la clipul “Gri Dorian” de Luna Amara. Un barbat cu o cutie pe cap se plimba prin centrul Clujului si nimeni nu pare mirat.

3 Responses

 1. miclowan Says:

  deci pare sinistru

 2. alexandra Says:

  Probabil din cauza pozei pe care am ales-o.
  Bunul meu gust lasa de dorit :) )))
  Cartea e foarte misto.

 3. Hellen Says:

  hmmm…o carte cu o idee destul de neobisnuita…dar o idee destul de buna….inbterpretabila … o carte buna

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.