The Tibetan book of the dead

Daca Eliade ar fi trait in secolul 21 nu ar fi scris povesti despre India ci s-ar fi rezumat la un film documentar, cu vocea lui pe post de narator, care s-ar fi numit Moartea in Shambala. Sau poate Nemurirea in Shambala ca sa nu sune ca Death in Venice.
Dar fiindca nu a trait in secolul 21 il gasim pe Leonard Cohen pe post de narator in filmul documentar sus numit, filmat in Ladakh, India, menit sa popularizeze cartea tibatana a mortii – Bardo Thotrol.

Textul este scris de Padmasambhava (articol despre cum s-a nascut Tantra dintr-o floare de lotus) si trebuie citit mortului in cele 49 de zile in care se spune ca sufletul lui se misca dezorientat in spatiu, dar mai poate inca sa auda ce se intampla in fosta lui viata. Bardo Thotrol descrie stadiile prin care o sa treaca sufletul dupa moarte, fiintele pe care o sa le vada care initial vor arata ca niste zeitati blande emanand o lumina alba, apoi se vor transforma in demoni.

Sufletul trebuie sa recunoasca natura lui adevarata care este acea fiinta alba si luminoasa si sa-si dea seama ca tot ce vede este un produs al imaginatiei sale. Daca nu reuseste acest lucru temerile sale se vor materializa in demoni, iar sufletul se va reincarna si va trai inca o viata plina de suferinte pe pamant.

In paralel cu imaginile pitoresti din satele din nordul Indiei sunt filmate imagini din cealalta parte a lumii, din San Francisco, unde exista un program numit The Living /Dying Project in cadrul caruia li se citesc fragmente din Bardo Thotrol unor oameni pe moarte.  Pentru ca Bardo Thotrol ii vindeca de frica.

Asa incepe A way of life.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.