Despre libertate

Fara reguli ar fi haos, iar fara libertate nu ar fi bunastare. Dar regulile sunt restrictii aplicate asupra actiunilor altora (J. Stuart Mill). Iar libertatea mea se opreste acolo unde incepe libertatea persoanelor din jur (Kant). Deci nu sunt un om liber sa faca orice.

Mill spune ca liberalismul de azi se poate transforma usor in tirania majoritatii, iar cand tiranul este societatea ca o colectivitatea in raport cu indivizii separati care o compun, atunci efectele acesteia pot fi mult mai devastatoare ca cele ale tiranilor din Antichitate. Asta pentru ca lasa mai putine portite de scapare individului si patrunde mai adanc in amanuntele vietii lui personale. Protectia necesara in acest caz este cea impotriva atitudinilor si opinilor dominante.

liberty.jpg
La nivel personal regulile care nu sunt dictate de lege sunt dictate de obisnuinta. Acestea par de la sine intelese si nu merita justificate.

Obisnuinta nu lasa sa se strecoare vreo umbra de indoiala cu privire la validitatea regulilor. Iar cand exista indoieli cu privire la o regula nescrisa trebuie doar intrebat cineva din cercul propriu de prieteni, care ti-o va confirma imediat. Dar gusturile si sentimentele oamenilor din acelasi grup tind sa fie aceleasi sau sa se armonizeze.

“pentru un om oarecare, propria sa preferinta, astfel sustinuta, nu numai ca este un temei absolut satisfacator, dar este si singurul de care dispune, in general, pentru a-si sustine ideile morale, estetice …”(J. Stuart Mill)

In general persoanele cu sentimente si idei contrare se lovesc de bariera ideilor preconcepute. Aceste persoane fie se conformeaza, fie vor fi respinse. Oamenii cu principii sunt cei mai periculosi pentru ca de ei, la fel ca de idei preconcepute, nu te poti proteja in nici un fel.

Din pacate subiectivitatea nu se poate evita, iar mediocritatea nu se poate interzice prin lege.

5 Responses

 1. vlad din sighisoara Says:

  Alexandra, pentru ca tu sa te bucuri de buna stare, altii trebuie sa fie in mod evident lipsiti de libertate(de care sunt lipsiti oricum, dar a carei lipsa nu o percep). De altfel cum era dulcea vorba “nu vreau sa castig bani, vreau sa ii castige altcineva si apoi sa mi-i dea mie”

 2. dorind Says:

  Un francez ceva mai destept decat mine a spus:”Libertatea este dreptul de a spune NU”.Cat adevar…

 3. Cosmic Audrey Says:

  nu..libertatea este puterea de a spune NU.

 4. alexandra Says:

  Libertatea nu are a face cu sentimentalismul.

 5. Cosmic Audrey Says:

  Riscul asumat e departe de sentimentalism .

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.