Party cu P de la Petersburg

Din analiza lui Vronski (Anna Karenina, Tolstoi):

” In lumea sa petersburgheza, toti oamenii erau impartiti in doua categorii total opuse.

O categorie inferioara : oamenii triviali, prosti si, mai ales, ridicoli, care cred ca un barbat nu trebuie sa traiasca decat cu femeia cu care s-a cununat, ca o fata trebuie sa fie inocenta, o femeie – pudica, un barbat – brav, echilibrat si ferm, ca trebuie sa-ti cresti copiii, sa-ti castigi painea, sa-ti platesti datoriile si alte asemenea prostii. Era categoria oamenilor de moda veche si caraghiosi.

Dar mai era o categorie de oameni, oameni adevarati, din care faceau parte ei toti, si care trebuiau sa fie, in primul rand, eleganti, frumosi, generosi, curajosi, care trebuiau sa se lase in voia pasiunilor fara sa roseasca, razandu-si de toti ceilalti. ”

” Stia foarte bine ca in ochii acestor persoane rolul de iubit nefericit al unei domnisoare sau al unei femei libere poate fi ridicol; dar rolul de barbat, care se tine scai de o femeie maritata si care, drept scop al vietii, si-a pus in gand s-o atraga cu orice pret la adulter, acest rol, deci, are o aura frumoasa, sublima si nu poate fi niciodata ridicol …”

O revelatie pe care o are Stepan Arkadici datorita acestor “oameni frumosi” este cu privire la datoriile sale cauzate de intretinerea propriei familii si a amantei, pe care nu-si permitea sa le achite. Se intreba cum poate sa traiasca stiindu-se indatorat. A vazut ca altii traiau cu datorii de 10 ori mai mari, nerefunzandu-si nimic, si traiau inca foarte bine !

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.