Eliade – Huliganii si Intoarcerea din Rai

David Dragu din “Huliganii” povestind cu nostalgie despre tineretea lui:

“Primii ani dupa debutul in viata, sunt oribili, sunt crancei. Ai facut ceva, si totusi n-ai realizat nimic temeinic. La 18 ani esti inca liber, in opinii, in acte, liber chiar pe teoria pe care ti-o vei alege in interpretarea vietii…La 25 de ani, dupa ce ti-ai spus primul cuvant, – si orice ai face, la acea varsta, nu este decat un cuvant – esti deja secat, fixat. Trebuie sa ramai tu insuti, sa fii tu insuti, sa te realizezi sa creezi. (…) Exista un singur debut fertil in viata; experienta huliganica. Sa nu respecti nimic, sa nu crezi decat in tine, in tineretea ta, in biologia ta, daca vrei…Cine nu debuteaza asa, fata de el insusi sau fata de lume, nu va crea nimic. Sa poti uita adevarururile, sa ai atata viata in tine incat adevarurile sa nu te poata patrunde nici intimida – iata vocatia de huligan…”

” Pe unii ii rateaza provincia, pe alti ii rateaza pasiunea, pe altii casatoria sau boala. Toate acestea sunt pretexte ca sa ne ascundem insuficienta noastra vitala, lasitatea noastra. Va e teama de consecintele grave ale actelor d-stra, si atunci inventati o morala sau o filozofie prin care va puteti dispensa de ele. Dar eu nu respect si nu admir decat pe omul care accepta toate consecintele actelor sale, cat ar fi ele de grave si primejdioase. Dealtfel , acestea este singurul mijloc de a verifica taria unui om. M-am saturat de oamenii care traiesc atenuati si prudenti de teama sa nu-si rateze misinea lor, geniul si talentul lor.”

Intoarcerea din Rai

“… sa te creezi pe tine om adevarat, om intreg, ca dintr-o bucata de granit; asta inseamna un sens al existentei, singurul sens; sa te faci, bucata cu bucata, impotriva tuturor slabiciunilor, a tentatilor, a caderilor. Restul, oameni de paie, larve, intuneric…”

“Dar de ce sa o fac opera de arta, cand este atat de greu sa ramana viata libera, viata simpla ? E mai bine sa existe si oameni fara nici un ideal, oameni care sa traiasca numai.”

“… tu de ce nu faci nimic ?”

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.