Management comparat

5dgraph.png

Profesorul olandez Geert Hofstede demonstreaza pe baza a cinci indicatori ca multiculturalitatea este o porcarie ce poate insemna cateodata un dezastru pentru businessul international.

Pe o scala de la 0-100 diagnosticul pentru Romania suna in felul urmator :

Datele de mai jos nu au, bineinteles, nici o valoare intrinseca, ele trebuie prezentate in comparatie cu alta tara. Sa zicem tot una balcanica, Bulgaria, pentru care rezultatele sunt  similare.

90 puncte pentru indicatorul distanta fata de putere, adica in managementul mioritic ierarhia semnifica o inegalitate existentiala, puterea este la cei putini din varful organizatiei, iar sistemul este rareori supus criticii aceastea adresandu-se mai degraba unori tapi ispasitori.

30 de puncte pentru individualism (vs colectivism). Acest punctaj creste pe masura ce se apropie coasta Atlanticului.

42 de puncte pentru masculinitate (vs feminitate). O valoare destul de mica avand in vedere ca barbatii predomina in functiile de conducere. Pe de alta parte filosofii de genul ‘traiesc pentru a munci’ nu par a ne fi contagiat inca. Iar performanta la locul de munca ne procupa mult mai putin chiar si decat pe unguri sau pe oricare alta tara vecina.

90 de puncte insemnand un grad mare de evitare a incertitudinii. Din acest punct de vedere suntem suspiciosi la nou, la alte pareri, la tineret si suntem nationalisti.

0 puncte pentru orientarea pe termen lung si planificare businessului. Acest indicator are valori reduse pentru majoritatea tarilor europene.

Aceste studii sunt viciate datorita felului in care este definita cultura. Definita lui GH spune ca aceasta este o programare mentala colectiva pe care o acceptam alaturi de grupul din care facem parte, dar nu si alaturi de alte grupuri. Si este doar una din multele definitii pe baza carora s-a lucrat din anii 60 pana acum. Pe de alta parte ramane deschisa discutia daca doua culturi se pot cu adevarat compara si daca rezultatul comparatiei nu este cumva la fel de relevant ca adunarea merelor cu perelor.

Graficul provine din : Sursa

3 Responses

 1. Cosmic Audrey Says:

  :|

  youre insane

  manag comparat

  la asta imi rup eu capu de 3 zile :|

  SIIII

  e o stiinta si o arta..si un stil de viatza pe deasupra..cum ar zice profu de la noi …pfffffffffffff

 2. alexandra Says:

  Clar, stil de viata :) ))
  Am o carte misto daca vrei. Am dat examen azi si mi-a dat sa aberez despre Japonia si America

 3. Cosmic Audrey Says:

  oral?

  la noi asa ie.. oricum mi-ajunge cartea mea..350 de pag..vis :|

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.